28 Αυγούστου, 2009

ΦΩΤΕΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Βλέποντας το δελτίο ειδήσεων το βράδυ 27/8/09 σχετικά με τις πυρκαγιές και ειδικά το σημείο για την καταστροφή της Α. Αττικής επανέρχομαι στο θέμα και πάλι. Στο δελτίο διαπιστώνεται ότι τα αίτια της ζημιάς είναι αυτά που είχα περιγράψει στην προηγούμενη ανάρτηση. Φάνηκε ακόμη η πίστη των διαφόρων δημοσιογράφων πυροσβεστών και πολιτικών ότι τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης είναι η πανάκεια για την δασοπυρόσβεση. Αυτό το πράγμα δεν είναι σωστό, και εντάξει να το λένε αδαείς δημοσιογράφοι, να το δέχονται όμως και πυροσβέστες πάει πολύ.
Επειδή, λόγω καταγωγής, έχω λάβει μέρος πολλές φορές σε κατάσβεση πυρκαγιών, θέλω να πω, και ας με διαψεύσουν οι «ειδικοί», ότι η δασοπυρόσβεση απαιτεί συντονισμένες ενέργειες και μέσα, τα οποία σε περίληψη είναι οι επίγειες δυνάμεις που σβήνουν την φωτιά τη νύχτα που έχει πέσει ο αέρας, αντιπυρικές ζώνες, αντιπυρκαγιές, κινητοποίηση των πολιτών, δημιουργία σώματος εθελοντών, νομοθεσία, μελέτες πορείας πιθανής πυρκαγιάς που είναι συνάρτηση αναγλύφου, βλάστησης και κατεύθυνσης ανέμου και πολλών άλλων παραμέτρων. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις εναέριες και πεζές περιπολίες εντός του δάσους. Όταν ο Φούρλας ήταν αρχηγός της πυροσβεστικής είχε σε όλα τα δάση φυλάκια με σκοπιές νύχτα μέρα και έτοιμο το πυροσβεστικό όχημα. Αυτά τουλάχιστον στον Πύργο έχουν καταργηθεί από τότε που έφυγε ο Φούρλας από την πυροσβεστική.
Στο δελτίο ειδήσεων είδα τον κ. Τζοβάρα Κων. Αντιπρόεδρο των πυροσβεστών να μην μπορεί να απαντήσει αν η πυροσβεστική έχει μελέτες για πιθανές πυρκαγιές και πως θα τις αντιμετωπίσει.
Σας πληροφορώ ότι η φωτιά που έκαψε το 2007 τον Αρχ. Ολυμπία ξεκίνησε από την Αμαλιάδα όπως έχω γράψει σε ανάρτησή μου τον Σεπτέμβρη 2007. Γύρω στο τέλος Αυγούστου του 1981 είχε ξεκινήσει από το ίδιο σημείο της Αμαλιάδας φωτιά και ακολούθησε την ίδια πορεία με αυτή του 2007. Τότε όμως σβήσαμε την φωτιά 30 χιλιόμετρα πριν την Αρχ. Ολυμπία χωρίς εναέρια μέσα. Ήμαστε τότε ενεργοί πολίτες και με αυτοθυσία χωρίς κανάλια δίπλα μας, με την βοήθεια του στρατού από το στρατόπεδο της ΣΕΤΗΛ Πύργου, με τις αντιπυρκαγιές, τις μπουλντόζες και μέσα στη νύχτα τα καταφέραμε. Το 2007 καίγονταν τα σπίτια τους και οι πολίτες έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά και περίμεναν να φωτίσει να πάνε τα αεροπλάνα και φώναζαν «Καραμαλούγκος.. έφερε χρήμα – εννοούσαν τα τριχίλιαρα – είναι μεγάλος».
Δεν αμφιβάλω, αλλά είμαι βέβαιος, ότι οι πυροσβεστική Πύργου δεν είχε κανένα ιστορικό στοιχείο της πυρκαγιάς του 1981 ώστε να μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση. Και πώς να εκτιμήσει αφού για καθαρά κομματικούς λόγους ακύρωσε την διοίκηση Ηλείας και ήρθε ο υποδιοικητής από την Αθήνα με την κωδική ονομασία «Ήλιος» για να καθοδηγήσει τους πυροσβέστες; Χωρίς να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις ονομασίες χωριών και τοπωνυμίων έδινε εντολές για το που θα πάνε τα πυροσβεστικά μέσα. Γι’ αυτό κάηκε η Αρχ. Ολυμπία και όλη η Ηλεία και για τους ίδιους λόγους κάηκε και η Αττική και όλη η Ελλάδα.
Είδα στο δελτίο και τον κ. Κ. Τασούλα υφυπουργό Εθνικής Άμυνας να μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αιτίες οφείλονται στην αποκέντρωση του κράτους!!! Μα δεν ντρεπόμαστε; Σταματήστε επιτέλους να μας δουλεύετε. Βάλτε άξιους ανθρώπους στις καίριες θέσεις να κάνουν το καθήκον τους, να μην είναι ευθυνόφοβοι και σφουγκοκωλάριοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έδωσε εντολή να γίνει έρευνα γιατί δεν πήγαν έγκαιρα τα πυροσβεστικά μέσα. Σας λέω από τώρα ότι κανένας δεν υπάρξει να αναλάβει την ευθύνη και ο μόνος φταίχτης θα είναι ο αέρας. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΤΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ.
Δεν τολμώ να ρωτήσω τι σχέδιο εκπονείται για την προστασία των υπολοίπων δασών της Αττικής. Αν δηλαδή πάρει φωτιά η Κινέτα ή το πίσω μέρος της Πάρνηθας ή ο Υμηττός έχουμε έτοιμο κανένα σχέδιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: