03 Οκτωβρίου, 2007

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Τις μέρες αυτές ζούμε μέσα από τα κανάλια τα γεγονότα (δηλώσεις, απόψεις, παράθυρα κ.τ.λ.) που έχουν σχέση με το πρόβλημα εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Τα κανάλια κυρίως παρουσιάζουν την πλευρά του ποιός είναι επικοινωνιακά καλός για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει τον Καραμανλή. Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Όταν προεκλογικά η Ν.Δ. έλεγε ότι θα δώσει κατώτερη σύνταξη 900€ και το ΠΑΣΟΚ θα το έκανε 950€ τότε αυτό δεν είναι πολιτική για ένα σοσιαλιστικό κόμμα που θέλει να αναμορφώσει την Ελλάδα και να ανοίξει νέους δρόμους για το μέλλον.

Πιστεύω ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να μεταχειριστεί κάθε μέσο κάνοντας αυτοσκοπό την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά η παραγωγή μιας πολιτικής που θα χτυπήσει στην ρίζα τους διάφορες στρεβλώσεις της Ελληνικής κοινωνίας και να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Το θέμα δεν είναι το ποιός θα βγει πρόεδρος, αλλά να τηρηθούν οι διαδικασίες του καταστατικού για την εκλογή. Το θέμα είναι να δούμε τις πολιτικές προτάσεις του κάθε υποψηφίου και πως αυτός αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.

Σήμερα στο ΠΑΣΟΚ δίδεται μια ιστορική ευκαιρία χωρίς το άγχος του πολιτικού κόστους να παράγει πολιτική, μια πολιτική που θα προκύψει από την ανάλυση της Ελληνικής κοινωνίας μια πολιτική που θα δώσει ένα νέο όραμα στους Έλληνες.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει όραμα, δεν εμπνέει, δεν ενθουσιάζει, δεν συνεπαίρνει τους Έλληνες.
Η ανάλυση αυτή θα πρέπει να εξειδικευτεί σε πολιτικές θέσεις και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για μια νέα κυβέρνηση, σε θέσεις που θα έχουν το ρίσκο του πολιτικού κόστους γιατί θα πρέπει να δημιουργεί ρήξεις με παλιές αντιλήψεις, ιδεολογίες και συμφέροντα.

Η πολιτικές αυτές θέσεις θα πρέπει να αναλυθούν και να γίνουν κτήμα του λαού. Να γίνει ανάλυση της ανάγκης των αλλαγών. Την παρουσίαση αυτή να την αναλάβουν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι τα κανάλια που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, τα κανάλια που το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε. Το ΠΑΣΟΚ της απουσίας ιδεολογίας.
Αυτή η ιδεολογία και προοπτική θα δώσει νέα δυναμική στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα δώσει την δυνατότητα μιας νέας αυτοοργάνωσης μιας νέας 3ης Σεπτέμβρη.

Ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι αρκετός να γίνουν όλα αυτά και εδώ βρίσκεται η ιστορική ευκαιρία για ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θα διστάσει να προτείνει 20-ετές μορατόριουμ για την παιδεία στην βάση ενός προγράμματος που θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να αλλάξει μόνο με την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.Ένα ΠΑΣΟΚ που θα δεν θα διστάσει να καταργήσει τα νοσοκομεία του ΙΚΑ, ένα ΠΑΣΟΚ που θα τολμήσει να δημοσιεύσει ισολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, ένα ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να κάνει ανατροπές.