08 Δεκεμβρίου, 2009

ΟΙ ΓΥΠΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΦΤΟΥΝ

Αναρωτήθηκε κανείς ποιοι είναι αυτοί οι «διεθνείς οίκοι» που αξιολογούν μια χώρα και ένα λαό; Από πού αντλούν αυτοί οι κύριοι την δύναμή τους; Τι είναι οι Moody’s , Fitch κ.τ.λ; Είναι το διεθνές κεφάλαιο που δανείζει φτωχές χώρες και μη. Είναι αυτοί που ιδιωτικοποίησαν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής το νερό, είναι αυτοί που κατέστρεψαν την οικονομία της Χιλής. Η Moody’s τολμά να προειδοποιεί και την Αγγλία, αλλά και την Αμερική να μειώσουν το έλλειμμα τους ώστε να μην τρωθεί η πιστοληπτική τους ικανότητα!!! Επί τέλους ποιοι είναι αυτοί;
Μήπως έφτασε η στιγμή να αλλάξουν τα θεμέλια του οικονομικού συστήματος και να βρει η διεθνής κοινότητα τρόπο αυτοαξιολόγησης και δανεισμού πέραν από τους διεθνείς αρχιληστές κρατών και κοινωνιών;
Με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα βρήκαν ευκαιρία για δεύτερη φορά με τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μια φορά με την προηγούμενη της ΝΔ να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της χώρας.
Μου έρχεται στο μυαλό ο Θουκυδίδης που όταν οι αρχαίοι Αθηναίοι προσπάθησαν να παρασύρουν με το μέρος τους Μηλίους στην δίνη του Πελοποννησιακού Πολέμου και όταν αυτοί θέλησαν να διατηρήσουν ουδετερότητα οι Αθηναίοι τους είπαν: «Είτε θα έρθετε μαζί μας είτε θα σας καταστρέψουμε γιατί εμείς έχουμε την δύναμη». Οι Μήλιοι αρνήθηκαν και οι Αθηναίοι τους κατέσφαξαν… Τι είναι αυτό που θέλουμε; Είναι δύναμη. Και ποια είναι η δύναμη σήμερα; Είναι η εύρωστη οικονομία.
Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Πώς θα έχουμε όμως εύρωστη οικονομία όταν η παιδεία είναι στο ναδίρ; Όταν έχουμε μια παιδεία που στραγγαλίζεται από τα πολιτικά κόμματα; Έχουμε κυρίαρχη ιδεολογία στο πανεπιστήμιο την ελάσσονα προσπάθεια και την καφετερία. Η εντατικοποίηση των σπουδών, η συνεργασία πανεπιστημίου και επιχειρήσεων και η επιχειρηματικότητα έχουν τεθεί στο πυρ το εξώτερον. Κάθε χρόνο τα πανεπιστημιακά ιδρύματα γίνονται ορμητήρια αναρχοφασιστών που καταστρέφουν την οικονομία της χώρας; Πως θα προοδεύσουν τα πανεπιστήμια που οι πρυτανικές τους αρχές πέρσι που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καίγονταν δεν βγήκαν να οριοθετήσουν το Παν. Άσυλο εκτός (προς τιμή του) του πρύτανη του Αριστοτελείου και φέτος αυτά τα ανθρωπάρια βγήκαν με νέες απόψεις επειδή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να βάλει «τον τύπον επί των ήλων» επί του θέματος; Αυτοί οι άνθρωποι που διοικούν τα πανεπιστήμια με τέτοια λογική που δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους και εκλέγονται με συναλλαγή μπορούν να τα ωθήσουν στην πρόοδο; Δεν νομίζω..
Χθες βράδυ (7/12/09) στις ειδήσεις είδα τον Αντιπρύτανη τους ΕΜΠ να μην έχει το θάρρος να πει τι είναι άσυλο και να γελοιοποιείται από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ. Τέτοια άτομα διοικούν τα πανεπιστήμια.
Το ίδιο και χειρότερο ισχύει και στην μέση εκπαίδευση. Είναι σχολείο αυτό που ο μαθητής τελειώνει και δεν ξέρει να μιλήσει και να σκεφτεί; Που είναι η αξιολόγηση των καθηγητών ΜΕ; Που είναι τα σεμινάρια επιμόρφωσης των καθηγητών; Που είναι ο σεβασμός και η πειθαρχία στο σχολείο; Που είναι η κάλυψη του καθηγητή από τις αυθαιρεσίες του μαθητή; Το σχολείο της ΜΕ πρέπει να βρει το ρόλο του να βγάζει ανθρώπους που σκέπτονται, που έχουν αξίες πέρα από τα χρήματα να είναι υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία και από την άλλη να απαιτούν τον σεβασμό της προσωπικότητάς τους.
Εστίασα στο θέμα της παιδείας γιατί πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος να βγούμε μόνιμα από την οικονομική κρίση. Όλα τα άλλα μέτρα είναι προσωρινά και αν βγούμε σε λίγο καιρό πάλι θα κατρακυλήσουμε. Αν κοιτάξετε τα μεταπολιτευτικά οικονομικά χρονικά της Ελλάδας θα δείτε ότι έχω δίκιο.
Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να μείνουμε αδρανείς τώρα. ΠΙΣΤΕΥΩ ότι όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε να βγούμε από την κρίση ακόμη και με μείωση μισθού.
Το θέμα είναι ότι όταν θα βγούμε από την κρίση πως θα μοιραστούμε τα κέρδη γιατί αν η μοιρασιά γίνει όπως έγινε με την μετά-ΟΝΕ εποχή τότε θα πρέπει κυριολεκτικά να ανοίξουμε όχι λίγα κεφάλια.
Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία. Θα πρέπει όμως να έχουμε την απαίτηση να μάθουμε ονομαστικά αν έχουν πληρώσει φόρους αυτοί που έχουν βίλες στη Μύκονο, στην Κέα (Τζιά) και αλλού, οι οποίες αξίζουν πάνω από 8000€ το τ.μ.. Τους θέλουμε ονομαστικά διαφορετικά θα πρέπει να τους γαμήσουμε.
Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε μόνιμα αν αλλάξουμε την παιδεία μας. Τότε όμως θα έχουμε και την δύναμη να λογαριαστούμε με την Moody’s, Fitch κ.τ.λ. Πώς; Όταν αποκτήσουμε δύναμη θα μπορούμε να θέσουμε αυτά τα ζητήματα στην ΕΕ γιατί νομίζω ότι και άλλοι έχουν αυτές τις απόψεις. Απλώς δεν έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα και το έναυσμα να γίνει τώρα κάτι τέτοιο. Μοιάζει ουτοπικό, αλλά πολλές ουτοπίες έγιναν κοινός τόπος μετά από χρόνια…