10 Οκτωβρίου, 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

Ίσως πολλοί να μην έχουν καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η αλλαγή του κλίματος και πόσο κοντά είναι η μεγάλη ξηρασία που μας απειλεί. Τα αποτελέσματα από τις φετινές φωτιές ήδη άρχισαν να γίνονται ορατά. Από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα στην Αθήνα έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον 11 φορές σύννεφα που ήταν για βροχή, αλλά δυστυχώς δεν έβρεξε. Από τις μετεωρολογικές γνώσεις που έχω από τότε που ήμουν φοιτητής, μπορώ να πω ότι αυτό οφείλεται στην καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας. Η απουσία δάσους δεν δημιουργεί τις απαιτούμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες ώστε να αρχίσει το φαινόμενο της βροχής.

Είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει μια νέα περίοδος ξηρασίας και φυσικά λειψυδρίας κυρίως στην Αθήνα. Εδώ κατά περίεργο τρόπο, βλέπουμε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης νερού. Δεν έχει κάνει σχετικές καμπάνιες με τέτοιο τρόπο ώστε ούτε οι πολίτες να θορυβηθούν, αλλά και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να ανακοινώνει την καθημερινή ή μηνιαία κατανάλωση και τα μέτρα που έχει λάβει για εξοικονόμηση νερού ώστε να γίνει κτήμα μας το θέμα αυτό. Θα μπορούσε να περάσει το μήνυμα και μέσα στα σχολεία και να κάνει ένα σορό άλλα πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή αν υπήρεχε η κοινή λογική.

Έχει υπολογιστεί ότι αν η βρύση του νιπτήρα τρέχει με μέτριο ρυθμό όση ώρα κάποιος βουρτσίζει τα δόντια του, σπαταλούνται περίπου 1,5 λίτρα νερό. Με μετριότατους υπολογισμούς αν αυτή την ποσότητα την υπολογίσουμε μόνο για ένα εκατομμύριο Αθηναίους την ημέρα από τα 5 εκατομμύρια κατοίκων της Αθήνας, έχουμε τουλάχιστον σπατάλη 547.500 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο.
Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας και να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας κατάλληλα. Αφού δεν το κάνει η ΕΥΔΑΠ ας το ξεκινήσουμε μόνοι μας. Στείλτε στους φίλους σας και γνωστούς σας αυτόν τον προβληματισμό ώστε ο καθένας από εμάς να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να αναλάβει τις ευθύνες του σαν πολίτης.