26 Αυγούστου, 2009

ΠΙΣΩ ΣΤΟ 2007

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την καταστροφή που έγινε σε Πάρνηθα, Ηλεία και Εύβοια έχουμε επανάληψη του ίδιου σεναρίου και στην Ανατολική Αττική. Αναρωτιέμαι αν οι υπεύθυνοι στην Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία είχαν εκπονήσει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Μην απατόμεθα, η φωτιά στην Ανατολική Αττική έσβησε γιατί δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάψει…
Δυστυχώς τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν την δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Ακόμη αναρωτιέμαι για το πώς αισθάνονται αυτοί οι υπεύθυνοι για την ζημιά που έγινε. Έχουν κάποιο άγχος; Κοιμούνται ήρεμα το βράδυ; Μπορεί κάποιος από αυτούς να βγει και να μας πει ρητά: «Εγώ έχω ήσυχη την συνείδηση μου γιατί έκανα τις απαραίτητες προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες που απορρέουν από την σπουδαιότητα της θέσης που μου εμπιστεύτηκε η πολιτεία». Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν μπορεί να το πει γιατί αν τουλάχιστον ένας το είχε κάνει, δεν θα θρηνούσαμε σήμερα τόσα στρέμματα κατακαμένου δάσους. Και δεν παραιτείται κανένας!!!!
Ας βγουν να μας πουν από την πυροσβεστική ότι μετά την καταστροφή στην Ηλεία κάτσαμε και σκεφτήκαμε πως θα οργανωθούμε έτσι ώστε να μην έχουμε πάλι τις ίδιες καταστροφές και ποια σχέδια εκπονήσανε. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν υπήρχε στοιχειώδης τουλάχιστον σχεδιασμός δεν θα είχαμε αυτές τις καταστροφές.
Πιστεύω ότι αν τις μέρες που είχε πολύ αέρα περιπολούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έτοιμα να επέμβουν στην φωτιά «εν τη γεννέση της», τότε δεν θα θρηνούσαμε χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους. Αν είχαμε έτοιμο σώμα εθελοντών κ.τ.λ. θα είχαμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Χιλιάδες προτάσεις υπάρχουν για την αποτελεσματική πρόληψη και προστασία από τις πυρκαγιές.
Θα αναρωτηθείτε γιατί τόσο υπεύθυνα άτομα να μην έχουν εκπονήσει τέτοιου είδους σχέδια; Το ίδιο ερώτημα απασχολεί και μένα. Φίλοι μου και ιδιαίτερα εσείς που δουλεύετε στο Δημόσιο γνωρίζετε ότι οι προϊστάμενοι των διοικήσεων (Γ. Δ/ντές, Δ/ντες, Τμηματάρχες κ.τ.λ.) δεν μπαίνουν γιατί το αξίζουν, αλλά γιατί έχουν την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή δεν μπαίνουν οι ικανοί, αλλά οι κολλητοί. Όσο υψηλότερο είναι το πόστο τόσο φελλός είναι ο κατέχων αυτό ώστε να ικανοποιεί κάθε φορά τις πολιτικάντικες απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αυτού του είδους λοιπόν άνθρωποι κατέχουν τα πόστα και λόγω της ανικανότητάς τους έχουμε αυτά τα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά θα συνεχίζονται όχι μόνο στον τομέα των πυρκαγιών, αλλά σε όλους τους τομείς της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ.
Για τις πυρκαγιές στην Ηλεία ο Πολύδωρας μας έλεγε ότι νικήθηκε από τον στρατηγό άνεμο. Δεν είπε ότι είχε αποδιαρθρώσει την πυροσβεστική ώστε να βολέψει τα δικά του παιδιά.
Δεν θα πρέπει να είναι κάποιος ειδικός ώστε να κάνει εκτίμηση της κατάστασης τη στιγμή που υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δεδομένα (άνεμος, υψηλές θερμοκρασίες, ανάγλυφο εδάφους και τύπος βλάστησης). Δεν έγινε έγκαιρη και σωστή πρόβλεψη παρ’ ότι η ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Παρασκευής 21/8/09 έλεγε ότι η φωτιά αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ακόμη και μετά από αυτή την καταστροφή η Κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για το θέμα του δάσους, αλλά ότι γλύτωσε σπίτια και περιουσίες. Θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα 100 έστω και 200 αυθαίρετα σπίτια εντός του δάσους που θα καιγόντουσαν ή το δάσος αυτό καθ’ εαυτό το οποίο ειδικά στην Αττική δεν θα αναπληρωθεί ποτέ;
Από την άλλη πλευρά η κα Παπαρήγα σπεύδει να δικαιολογήσει την Κυβέρνηση λέγοντας ότι η φωτιά είναι σχέδιο εμπρηστών οικοπεδοφάγων. Οι οικοπεδοφάγοι θα δράσουν από εδώ και πέρα εκμεταλλευόμενοι την ανικανότητα και διαφθορά της Δ. Διοίκησης ώστε να αποχαρακτηρίσουν εκτάσεις και να οικοδομήσουν τα αυθαίρετά τους.
Τουλάχιστον θα έχει την αποφασιστικότητα η Κυβέρνηση να προστατεύσει τα καμένα και να αρχίσει την ανασύσταση του δάσους; Δεν το πιστεύω όμως αν κρίνω από το τι γίνεται στην Ηλεία. Ακόμη δεν έχουν διαθέσει τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν για τους Ηλείους πυροπαθείς και τώρα σκοπεύουν να τα δώσουν για τους πυροπαθείς της Αττικής.
ΥΓ.
Διαβάστε το παρακάτω βιογραφικό.
Γεννήθηκε το 1976. Πτυχιούχος Χημείας του Παν. Αθηνών με μεταπτυχιακό στην «Χημεία και Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» του Παν. Αθηνών. Διδάκτωρ του Παν. Αθηνών στην οργάνωση και διοίκηση στο χώρο της υγείας. Συμμετοχή σε ερευνητικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες του Παν. Αθηνών με διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα. Από τον Μάρτη του 2004 ειδικός σύμβουλος του πρώην Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και μέλος της διοίκησης κρατικών λαχείων, ΔΣ Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.
Προσέξτε ο κύριος αυτός γεννήθηκε το 1976 και το 2004 έγινε σύμβουλος του Αλογοσκούφη, δηλαδή σε ηλικία 28 χρονών. Αν πούμε ότι τελείωσε το πανεπιστήμιο στα 22 και 4 χρόνια τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά που κανονικά θα πρέπει να ήταν παραπάνω συν 2 ο στρατός μας κάνουν ακριβώς 28 όπου έπιασε την δουλειά στο υπουργείο. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτός δεν έχει δουλέψει καθόλου στον ιδιωτικό τομέα και προφανώς δεν θα γνωρίζει τι γίνεται έξω στην αγορά (προβλήματα, κόλπα και κομπίνες).
Σε ποιά θέση νομίζετε ότι τοποθετήθηκε κάποια στιγμή από τον Αλογοσκούφη;
Μη σας φανεί καθόλου παράξενο!!!!
Πήρε την θέση του Κλαδά όταν παραιτήθηκε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πρώην ΣΔΟΕ!!!!! Δηλαδή άτομο που δεν έχει καμία σχέση με την αγορά μπήκε υπεύθυνος να μαζέψει φόρους. Είναι δυνατόν; Να ένας λόγος που καταβαραθρώθηκαν τα δημόσια έσοδα.
Η ίδια λογική επικρατεί και για τους άλλους υπεύθυνους που τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις και έτσι έχει γίνει και με την πυροσβεστική δυστυχώς…….