06 Οκτωβρίου, 2007

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Υπάρχει ένα εργαλείο γνωστό σε όλους που λέγεται τρόμπα και βγάζει αέρα για να φουσκώνουμε τις ρόδες των ποδηλάτων. Υπάρχουν όμως και διάφοροι πολιτικοί, κανάλια ειδήμονες και μη που βγάζουν αέρα όταν μιλάνε...
Τώρα μας μιλάνε για το ασφαλιστικό!
Λένε θα αναμορφώσουν το ασφαλιστικό σύστημα για να γλιτώσει από την κατάρρευση. Δεν μπήκε κανείς στον κόπο να εξηγήσει τα αίτια της κακοδαιμονίας του ασφαλιστικού συστήματος.
Δεν τόλμησε κανένας ειδήμων να ζητήσει από τα ασφαλιστικά ταμεία να δημοσιεύσουν ισολογισμούς; Να δούμε τι έσοδα έχει, πόσα και ποιοι –ονομαστικά- τους χρωστούν, πόσα έξοδα έχουν για διοικητικές δαπάνες, πόσα έξοδα είχαν για εκσυγχρονισμό λειτουργιών για ελαχιστοποίηση εξόδων και σύλληψη της εισφοροδιαφυγής; Μπορούν να μας δώσουν συγκριτικά στοιχεία με άλλα κράτη της αναλογίας ασφαλισμένων με το προσωπικό του συγκεκριμένου ταμείου; Μπορεί να μας πει το ΙΚΑ τι τα θέλει το νοσοκομεία και τι έξοδα έχει για την συντήρησή τους;
Ας δημοσιεύσουν τα ταμεία πρώτα ισολογισμούς να δούμε τί γίνεται και μετά να μας πείσουν για την ανάγκη των αλλαγών.
Ας μας πουν τα ταμεία τι έκαναν και κάνουν για την αξιοποίηση των διαθεσίμων τους. Τα επενδύουν και αν τα επενδύουν πως και που ώστε να έχουν περισσότερα έσοδα;
Ένα μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι τα πολλά ταμεία. Η κυβέρνηση σωστά προτείνει συγχώνευση των ταμείων. Σήμερα με τα τεχνικά μέσα είναι πολύ εύκολη η διαχείριση πολλών ασφαλισμένων με λιγότερο προσωπικό.
Το ΠΑΣΟΚ του 1974-1981 είχε στο πρόγραμμά του την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά υπέκυψε στις αξιώσεις πολλών και διαφόρων συμφερόντων, από το να βολέψει πολλά και διάφορα στελέχη σε διοικητικά συμβούλια ταμείων μέχρι αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα συνδικαλιστών. Γιατί, βλέπετε, αν είχε συγχωνεύσει τα ταμεία δεν θα υπήρχαν πολλές θέσεις βολέματος. Έτσι έχασε τότε το ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να αναμορφώσει το ασφαλιστικό σύστημα και να απελευθερώσει έτσι τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Έχασε την ευκαιρία να εισάγει τον θεσμό της εθνικής σύνταξης πράγμα που προωθεί τώρα η ΝΔ.

Quiz
Ποιος Έλληνας έφυγε από την Εθνική Τράπεζα για να πάει να δουλέψει ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο;
Απάντηση: ΟΥΔΕΙΣ!!! Στην Αυστραλία όμως είναι κοινή πρακτική να μεταπηδούν από τράπεζες, στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα। Ο λόγος είναι ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ίδια για όλους। Δεν υπάρχουν ταμεία όπως εδώ, παρά μόνο εθνική ασφάλιση και σύνταξη ίδια για όλους με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις του ατόμου από την στιγμή που έχει εξασφαλίσει την μετά την συνταξιοδότηση ζωή του। Βέβαια υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες για όποιους θέλουν περισσότερα..

Οι απαντήσεις με email.

2 σχόλια:

GC είπε...

φίλε μου καλησπέρα (ή καλημέρα). επειδή βλέπω ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, λαμβάνω το θάρρος να σε ενημερώσω ότι από χθες το πολιτιστικό πόρταλ GoCulture.gr απέκτησε δικό του blog.
Θα σου ήμουν ευγνώμων αν μας έκανες μια επίσκεψη στο site ή στο blog και μας άφηνες ένα μήνυμα για να μας πεις τη γνώμη σου. Αν κάτι δεν σ'αρέσει σε μας θα θέλαμε να το ξέρουμε.
Αν πάλι σου αρέσουμε, ίσως να μας έβαζες κι όλας στα αγαπημένα σου για να μας βοηθήσεις να γίνουμε λίγο γνωστοί; :-)
Φιλικά,
από το GoCulture

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα που θίγεις για το ασφαλιστικό είναι πολύ σοβαρό και έχει προιστορία εξαγγελιών και υπαναχωρήσεων γιατί έχουν πολιτικό κόστος οι αλλαγές. Η ρίζα του κακού αναφέρεται στον άναρχο τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε ο τομέας των ασφαλίσεων στην Ελλάδα.Ασφαλιστικοί οργανισμοί για το γήρας και την ασθένεια καταρχήν
δημιοργήθηκαν από φορείς με εγγυημένα ή υψηλά έσοδα όπως το Δημόσιο ή οι κλαδικές ενώσεις όπως οι εργολήπτες-κατασκυαστές οι τράπεζες κλπ.Από την άλλη το ΙΚΑ δημιουργήθηκε σαν φορέας κύριας ασφάλισης στις αρχές της δεκαετίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κατά βάση τους μη προνομιούχους.Παραλληλα με τους κύριους φορείες ασφάλισης αναοπτυχθηκαν και οι φορείς επικουρικής αφάλισης που ακριβώς στόχευαν στο να εξασφαλίσουν επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων και κλασικά συμφέροντα.
Αντιλαμβάνεται κανένας πώς προέκυψαν όλοι αυτοί οι φορείς που σήμερα αρνούνται να συμπτυχθούν σε ενιαίους φορείς με βασικό και σωστό κατά βάση επιχείρημα οτι δεν έχουν την ίδια περιουσία και τισ ίδιες προυποθέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν συνέπτυξε μερικούς φορείς κυρίας ασφάλισης όπως το ΤΕΒΕ με το ΙΚΑ για τισ παροχές ασθενείας ,αλλά στην ουσία το έγχείρημα αυτό δεν ήταν χωρίς προβλήματα και δημιούργησε και αδικίες.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου εύκολη υπόθεση να ανασυγκροτηθεί όλο αυτό το δαιδαλώδες σύστημα που υπάρχει και θα πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη βούληση από τους φορείες σχετικά με τη δυνατότητα σύμπτυξής τους με άλλους φορείς ασφάλισης