24 Νοεμβρίου, 2009

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση να ανοίγει το διάλογο για το ασφαλιστικό. Το ζήτημα δεν είναι αν θα ανοίξει διάλογος, αλλά να προταθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν χρειάζεται να παίρνει η κυβέρνηση γρήγορες και μελετημένες αποφάσεις. Έχω όμως σοβαρές αμφιβολίες, γιατί έχουμε πήξει από πανεπιστημιακούς που κρίνοντας από την αποτελεσματικότητά τους στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ , πέρασαν από τα γραφεία των ΓΓ των υπουργείων όπως το αεράκι χωρίς να ανακατώσουν ούτε ένα χαρτάκι. Και για πολλούς έχω ψάξει και στο Internet να βρω τις επιστημονικές τους εργασίες, αλλά στάθηκε κομμάτι δύσκολο.
Έχουμε το ΚΚΕ με το 6% του Ελληνικού εκλογικού σώματος να θέλει να επιβάλει με το έτσι θέλω την δική του πολιτική. Αν η πολιτική του ΚΚΕ είχε πέραση στον λαό τότε θα ήταν αυτό στην κυβέρνηση.
Το θέμα είναι ότι το ΚΚΕ θα δημιουργήσει με τους οργανωμένους οπαδούς του προβλήματα στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη μεριά, άφησε τις οργανώσεις του να μαραθούν και να αποδυναμωθούν και δεν θα έχει απ’ ότι φαίνεται καμιά υποστήριξη στους μαζικούς χώρους.
Ποτέ δεν θυμάμαι περίπτωση που το ΚΚΕ να αντέδρασε με τέτοια αποφασιστικότητα όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Σύντροφοι η φάτσα της Παραρρήγα δείχνει τις γερασμένες ιδέες σας. Αλλάξτε ΓΓ και πολιτική. Έχετε ρόλο να παίξετε στην Ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά όχι με τέτοια μυαλά.

Για το διάλογο για το ασφαλιστικό λοιπόν, θα ήθελα να προτείνω την παρακάτω ρηξηκέλευθη ιδέα που όμως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Θυμίζω στους παλιούς ΠΑΣΟΚους ότι στο πρόγραμμα του το 1974 είχε προτείνει την ενοποίηση των ταμείων. Στην σωστή κατεύθυνση κινήθηκε κατά κάποιο τρόπο η ΝΔ.
Δεν θα προτείνω πλήρη ενοποίηση, αλλά τα παρακάτω:
--Διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος για όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που ήδη εργάζονται.
--Καταργούνται τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
--Η Κυβέρνηση καθορίζει ελάχιστη εθνική σύνταξη για όλους τους πολίτες.
--Η Κυβέρνηση εξασφαλίζει πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας όλων των πολιτών.
--Ο εργαζόμενος πληρώνει μικρή εισφορά αντίστοιχη με την εθνική σύνταξη.
--Η διαφορά της εισφοράς σε σύγκριση με τις σημερινές τιμές δίνεται στον εργαζόμενο που μπορεί να κάνει ιδιωτική ασφάλιση για να έχει μεγαλύτερες απολαβές και πρόσβαση στα ιδιωτικά συστήματα υγείας.
--Η εθνική σύνταξη μειώνεται ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του ασφαλισμένου.
--Καταργούνται όλες οι ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και εντάσσονται στο ΕΣΥ. (Ποτέ δεν κατάλαβα τι τα θέλει το ΙΚΑ τα νοσοκομεία).
--Οι εισφορές των εργαζομένων δεν τροφοδοτούν τον προϋπολογισμό (με συνταγματική ρύθμιση), αλλά μπαίνουν σε ειδικό αποθεματικό και επενδύονται σε έργα που έχουν κέρδη. (Γιατί το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων να μην έχει βάλει ένα ποσό στην Αττική Οδό ή στην Γέφυρα ή τώρα στην Ιονία Οδό; Το απαγορεύει κενένας νόμος;).
--Δημοσιοποίηση όλων των λογιστικών καταστάσεων των ασφαλιστικών ταμείων. Να μάθουμε πόσοι απασχολούνται, πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι, πόσες οι εισπράξεις και πόσες οι οφειλές.

Η χώρα που εφαρμόζει το παραπάνω σύστημα αν αναρωτιέστε είναι μια από τις πιο δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες στον πλανήτη. Ας πάνε μερικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης που γνωρίζουν και Αγγλικά να δουν τι γίνεται.

Με την παραπάνω ρύθμιση κόβεται ένα κίνητρο να υπάρχει τρομερή ζήτηση για θέσεις στον δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα της οικονομίας είναι η παραγωγή νέου χρήματος. Εμείς αντίθετα δανειζόμαστε. Νέο χρήμα παράγει ο ιδιωτικός τομέας. Με την είσοδο στην ΕΟΚ έγινε αποβιομηχάνιση στην Ελλάδα. Κάποτε είχαμε 5 εργοστάσια παραγωγής λευκών συσκευών και σήμερα είναι ένα και αυτό Γερμανικών συμφερόντων. Ο Βόλος από 500 χυτήρια έχει μόνο 10!!!! Πηγαίνετε να δείτε τι γίνεται στο Βόλο και στην Πάτρα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Θέλουμε νέες επιχειρήσεις που παράγουν χρήμα και όχι διογκωμένο δημόσιο τομέα που καταβροχθίζει το παραγόμενο χρήμα. Θέλουμε συνέπεια στην τήρηση των νόμων και όχι οι συνεπείς να αισθάνονται κορόϊδα όταν γίνονται ρυθμίσεις για τους κακοπληρωτές.
Θέλουμε να γίνει ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδεολογίας μέσα στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Πήγα πριν ένα μήνα στην έκθεση Digital Week στο γκάζι και παρ’ ότι υπήρχαν πρωτότυπες κατασκευές κανένας δεν είχε σκεφτεί να εκμεταλλευτεί την ιδέα του επιχειρηματικά. Σας λέει τίποτα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: